A Ner menti chełmnói megsemmisítő tábor (SS Sonderkommando Kulmhof) - Koncentrációs táborok -

German death camps and concentration camps in Nazi occupied Poland 1939-45

Nawigacja

A Ner menti chełmnói megsemmisítő tábor (SS Sonderkommando Kulmhof)

A Warta-vidék Birodalmi Körzet (Reichsgau Wartheland) kaliszi kormányzati területén (Regierungsbezirk Kalisch) a Turek járásban helyezkedett el, Łódźtól mintegy 70 km-re, Koło falu vasútállomásához közel.

Az 1941 novemberében felállított megsemmisítő tábor SS-Sonderkommando Kulmhof elnevezéssel működött. Parancsnokai sorrendben Herbert Lange SS-Sturmbannführer és (1942-től) Hans Bothmann SS-Hauptsturmführer voltak.

1941. december 8-tól 1943. április 7-ig és 1944. június 26-tól július 14-ig Chełmno a Warta-vidék gettóiból, valamint a łódźi gettóból származó zsidók megsemmisítésének központja volt. Szintén életüket vesztették itt zsidók Ausztriából, Belgiumból, Franciaországból, Hollandiából és Magyarországról, továbbá lengyel gyerekek (a háború alatt kitelepítési akcióval érintett) Zamość körzetből, lengyelek a łódźi és a włocławeki szociális otthonokból, mintegy 15 szovjet hadifogoly, romák, valamint valószínűleg 82 cseh gyermek Lidicéből.

A kołói vasútállomásról az embereket keskenyvágányú vasúttal szállították a lágerbe, ahol különlegesen konstruált gépkocsi-gázkamrákban kipufogógázzal ölték meg őket. A meggyilkoltak holttesteit tömegsírokban temették el. 1942 tavaszától a korábbi áldozatok holttesteit kiásták és máglyákon, illetve krematóriumban égették el őket. 1943 áprilisában hozzáláttak a tábor felszámolásának – a barakkokat és a krematóriumot szétszerelték, a láger személyzetét szolgálatra a Waffen-SS-be vezényelték. 1944 tavaszán a chełmnói haláltábort újraindították, új infrastruktúrát építettek. Az embereket, akárcsak korábban, különlegesen konstruált gépkocsi-gázkamrákban ölték meg, az áldozatok holttesteit pedig két újonnan épített krematóriumban hamvasztották el. 1944 júliusától már nem érkeztek transzportok a lágerba, a barakkokat szétszerelték. 1945. január 17-ről 18-ra virradó éjszaka az SS-katonák agyonlőtték a táborban maradt tíz-egynéhány munkás foglyot.

A Ner menti chełmnói táborban kb. 160 – 200 ezer személy vesztette életét, főleg zsidók.

do góry