Bełżeci megsemmisítő tábor (SS-Sonderkommando Belzec) - Koncentrációs táborok -

German death camps and concentration camps in Nazi occupied Poland 1939-45

Nawigacja

Bełżeci megsemmisítő tábor (SS-Sonderkommando Belzec)

Bełżeci megsemmisítő tábor (SS-Sonderkommando Belzec) – kb. 500 ezer. áldozat. A német megszállás alatt Bełżec a Főkormányzóság (Generalgouvernement) lublini körzetében (Distrikt Lublin) Zamość járásban (Kreishauptmannschaft Zamość) volt.

A német megszállás alatt Bełżec a Főkormányzóság (Generalgouvernement) lublini körzetében (Distrikt Lublin) Zamość járásban (Kreishauptmannschaft Zamość) volt.

A bełżeci megsemmisítő tábor (SS-Sonderkommando Belzec) 1941. november 1-től 1943. június 30-ig működött. Egyike volt annak a három megsemmisítő tábornak, amely a „Reinhardt”-akciónak (Aktion Reinhardt), vagyis a főkormányzósági zsidók kiirtásának végrehajtására jött létre. A „Reinhardt”-akciót irányító Odilo Globocnik, a lublini körzet SS- és rendőrparancsnoka alá tartozott. Tekintettel arra, hogy Bełżec három körzet határának a közelében feküdt, Bełżec volt a megsemmisítési központja a lublini, krakkói és galíciai gettók zsidóinak. A transzportok többnyire 40-60 vagonból álltak (mindegyikükben 100-130 embert szállítottak). 1942. március 15-től vagy 16-tól november végéig érkeztek megszakításokkal. A zsidókat három kamrában ölték meg dízelmotorokból származó kipufogógázzal. A meggyilkoltak holttesteit tömegsírokban, ún. halálgödrökben temették el. 1942 októberében megkezdték az áldozatok holttesteinek elégetését, mind a folyó szállítmányokkal érkezőkét, mind a korábban halálgödrökbe temetett holttestekét. A holttestek elégetése 1943 tavaszáig tartott. Ezután leszerelték a tábori berendezéseket, a területet pedig erdősítették. A legutolsó zsidó foglyokat átirányították a sobibóri megsemmisítő táborba.

A bełżeci tábor parancsnokai sorrendben Christian Wirth SS-Hauptsturmführer és Gottlob Hering SS-Hauptsturmführer voltak. A személyzetet a Trawnikiban lévő SS-kiképzőtábor SS-katonái és őrei alkották.

A bełżeci megsemmisítő táborban mintegy 500 ezer zsidó vesztette életét, elsősorban a Főkormányzóság területéről. Meggyilkoltak itt zsidókat a németek megszállta Európa más országaiból is, valamint mintegy 1500 lengyelt és közelebbről meg nem határozott számú romát is.

do góry