Sztutowo koncentrációs tábor (Konzentrationslager Stutthof) - Koncentrációs táborok -

German death camps and concentration camps in Nazi occupied Poland 1939-45

Nawigacja

Sztutowo koncentrációs tábor (Konzentrationslager Stutthof)

A Gdańsk–Nyugat-Poroszország Birodalmi Körzetben (Reichsgau Danzig-Westpreussen), Żuławy Wiślane területén helyezkedett el, a Gdański-öböl közelében. Sztutowo koncentrációs tábor (Konzentrationslager Stutthof)

1939. szeptember 2-től 1941. szeptember 30-ig ebben a helységben működött a Stutthof hadifogolytábor (Zivilgefangenenlager Stutthof), 1941. október 1-től 1942. január 7-ig a Stutthof különleges tábor (Sonderlager Stutthof) és a nevelő munkatábor (Arbeitserziehungslager Stutthof).

1942. január 8-tól 1945. május 9-ig Sztutowóban önálló koncentrációs tábor (Konzentrationslager Stutthof) működött, és ebben az időszakban folyt a kibővítése. A foglyokat sok vállalatnál és gyárban foglalkoztatták. A táborban lengyeleket helyeztek el: konspirációs szervezetek aktivistáit, politikai, kulturális aktivistákat, értelmiségieket. Más koncentrációs táborokból, a Białystok Körzetből, valamint Európa sok országából is irányítottak ide transzportokat. 1943 és 1944 fordulóján a táborban mintegy 6 ezer fogoly volt, túlnyomó többségük pomerániai lengyel. 1944 májusában a Pawiak börtönből irányítottak ide egy csoport foglyot. A varsói felkelés kirobbanása után a polgári lakosok és a felkelők transzportjai érkeztek ide.

1944 júniusától zsidók kerültek a lágerbe litvániai, lettországi és észtországi munkatáborokból. Ebben az időszakban magyar zsidókat is szállítottak ide Płaszówból és Auschwitzból. A számos beérkező zsidó transzporttal a tábor létszáma több mint 60 ezer fogolyra duzzadt; egy részüket gyárakba és altáborokba irányították. Ebben az időben tömeges kivégzéseket hajtottak végre gázkamrákban ciklon B felhasználásával. 1942 nyarától krematórium működött a táborban, ebben hamvasztották el a legyilkolt foglyok holttesteit.

A tábor parancsnokai sorrendben Max Pauly SS-Sturmbannführer (1942. augusztus 31-ig) és SS-Sturmbannführer Paul Werner Hoppe SS-Sturmbannführer (1942. szeptember 1. – 1945. május 9.) voltak.

1945. január 25-től tartott a tábor kiürítése. 1945. április 23-án a táborban még 4508 fogoly tartózkodott; tengeri úton Flensburgba evakuálták őket. A Vörös Hadsereg 1945. május 9-én foglalta el Stutthofot.

A láger működésének ideje alatt mintegy 110 ezer fogoly fordult meg benne. A táborban és altáboraiban kb. 65 ezer különböző nemzetiségű fogoly vesztette életét.

do góry